onsdag 11 maj 2016

Om "EU-migranter" och ett förslag om en vitbloggIgår avhystes ytterligare ett tältläger. En grupp människor som byggt nåt av ingenting i närheten av vårväderstorget på hisingen i göteborg tvingades med våld lämna sina hem och se dem förstöras. 
Massvis av avhysningar av "olagliga bosättningar" har gjorts runt om i Sverige de senaste åren.

Nästan alltid hänvisar rensningsivrarna till nån stackars förtryckt markägare som nu blivit helt sjukt kränkt att att han inte kan ha ingenting på sin mark längre. Inte ens den mest blåögde blir la förvånad över att staten sätter egendom före folk. Men att så många vanliga peeps för fram det argumentet? Vad fan är det med er? Är ni ens folk? Skitfolk. Really det är inte som att nån har dratt en pressenning över en privat jacuzzi å ligger där å plaskar med en paraplydrink. Vi pratar om platser där det vanligtvis fanns absolut ingenting. Hur kan man ens med å låtsas att man bryr sig om nån gammel träddunge eller industritomt? Och även om nån nu hade en liten trädgårdstomte, nån gammel campingstol eller hundrastgård i sitt ingenting nånstans blir det ju helt absurt att på allvar hävda att det ska gå före tak över huvet! Come on people.

Som jag skrev på tal om sprutbyten, så står det mig upp i halsen när ni maskerar er med nån jävla omtanke. ”Åh jag tycker inte folk ska bo i bilar å i tält”, ”åh jag tycker inte folk ska laga mat över öppen eld”. 
De ba: "Så därför tycker jag vi ska övergreppa dem som tvingas göra det!"
I sydsvenskan kunde man 2015-11-03 läsa det här angående avhysningen av ”sorgenfrilägret” i malmö:
”De tillhörigheter som finns kvar hamnar på tippen, berättar Jeanette Silow, avdelningschef för miljö- och hälsoskyddsavdelningen i kommunen. – Det är en väldigt svår situation för dem som är kvar. Men vi är en tillsynsmyndighet och det här lägret innebär en stor risk för de boende och stora olägenheter för de omkringboende. ”

Alltså allvarligt, den här människan är alltså chef för en HÄLSOSKYDDSAVDELNING. Ok jaja, jag fattar att det är en annan typ av avdelning. Men märk det sjuka. Argumentationen går ut på att lägrets invånare vräks med våld för deras egen skull. Och vad är ens en ”olägenhet” för de omkringboende? Är ”olägenheten” deras när andra behandlas som skadedjur? Knappast.

Härom året diskuterades på riksdagsnivå om staten skulle ge ut en så kallad vitbok om de övergrepp som historiskt begåtts mot romer i sverige. En vitbok är någon form av officiellt erkännande och därmed en typ av upprättelse. All good. Men övergreppen är knappast historiska. Jag föreslår därför staten en modernare och mer insiktsfull variant. Vad tror ni om en vitblogg? En digital vitbok som kan uppdateras med nya övergrepp allt eftersom? 

 

Det skulle vara ett ypperligt tillfälle för folk att få lite översikt över skiten. Kanske skulle också ett uns av internkritk kunna växa, i rättsväsendet, hos polisen, hos socialtjänsten, kronofogden och hos den labrador-lojala svenska allmänheten. Det skulle också spara massa arbete och vara mer kostnadseffektivt den dagen nutiden har förvandlats till dåtid och vi är redo att reflektera över våra synder.

Det första inlägget skulle kunna handla om "avhysningen" av lägret vid vårväderstorget. Mina fördomar säger mig att poliser i allämhet kanske inte är briljanta skribenter. För dessa föreslås en podcast eller varför inte en videoblogg. En ypperlig chans för dialogpoliser som övat upp sina verbala förmågor. En hel inläggsserie skulle kunna skrivas om sorgenfri och dess efterverkningar i Malmö. I dagarna skulle nåt om hur ”eu-migranter” och kvinnor i ”traditionell klädsel” nekas tillträde till det offentliga rummet under eurovisions jippo i kungsan i stockholm kunna publiceras. Ytterligare något om hur kronofogden ”konfiskerar” utfattiga människors saker och boningar och sen ”erbjuder” dem att köpa tillbaka dem (lösa ut) för summor de omöjligen kan betala. 
De ba: ” amen vi tar ditt tält värt noll kronor å kör det aslångt bort å sen kan du köpa tillbaka det för tusentals kronor.” 
Rimligt era jävla sopor. 

Så vad tror ni gubbar? En vitblogg, kom igen. Er läsarstatistik skulle bräcka min big time. Dock bör ni kanske överväga anonymitet på individnivå. Eller nej förresten, låt ansvariga tjänstemän, poliser och handläggare själva producera inläggen inom ramen för sin yrkesverksamhet! Det vore så uppfriskande om någon enda kunde stå för sitt handlande. Misströsta inte om du är nice, kanske kunde det finnas utrymme att skriva om hur du vägrade utföra en arbetsppgift som krockar med din människosyn? Återigen, vilken läsarstatistik! (En del kanske kan få gig på SVT? Hähä).


En av de största synliga skillnaderna i den svenska gatu-prostutionen på senare tid är själva gruppen på gatan. En inte obetydlig del av dem som på dagtid sitter på knä i gathörn och utanför matbutiker finns nattetid på övergreppsmarknaden. Livet i total fattigdom, både i sverige och i ”hemlandet” tvingar kvinnor att klä av sig för bödlar backade av kapitalismen och patriarkatet in a perfect marriage. Alla deras historier skulle kunna bli inlägg efter inlägg om hur den svenska staten nekar människor en så fullständigt grundläggande rättighet som mat på bordet och skydd från sexuella övergepp. Jag vet att jag skulle läsa dem med gråten i halsen, jag skulle dela skiten ur dem på sociala medier, no doubt.

För ett tag sen var jag på en föreläsning om ojämlikhet i hälsa i sverige (a.k.a rika mår bättre). Föreläsaren gick ut hårt: ”Vi har inte absolut fattigdom i sverige” kontaterade hon. Jag tänker att det hade varit vettigare att öppna med: VI HAR ABSOLUT FATTIGDOM I SVERIGE. Zynd att det inte var jag som höll föreläsningen. Efter en artig påpekan ändrade föreläsaren till att vi har absolut fattigdom ”OM MAN RÄKNAR” ”papperslösa” och ”eu-migranter”. MEN, de finns inte i några register! Nämen så enkelt lady. Hate to break it, men de som befinner sig på den ekonomiska bottnen finns alltså trots att de inte finns i några register. Själva botten-tillvaron hänger såklart intimt samman med det faktum att de just, inte finns i några register. Den hänger också intimt samman med det ständiga förnekandet och mörkandet av såväl människors existens, deras livssituation och de statligt sanktionerade övergreppen. (En vitblogg, kom igen).

På en grymt fet göteborgsbaserad Podcast roddad av två inflyttade anarkistiska fanbärare diskuteras i avsnitt 4 ”Chrimethinc, polarisering och socialdemokrati” just socialdemokratin och dess sunkiga relation till nationsgränser. (KOLLA IN ”BILDA KEDJOR” ASAP: https://soundcloud.com/bildakedjor eller https://www.facebook.com/bildakedjor.) Alltså det faktum att de så kallade sociala skyddsnäten är baserade på medborgarskap och uppehållsstatus innebär i sig att alla andra nekas tillgång. I avsnittet förs en completely fab diskussion och jämförelse med den tydligare politiska polariseringen vi ser både i sverige/europa och i amerika. Avsnittets gäst hävdar (och är on point) att när kapitalismens krisar är statens och socialdemokratins svar på dessa alltid kopplade till nationen. Nationalismen, facismen och ”extremhögern” växer. Det svenska svaret fungerar typ enligt logiken att vi kan ”hålla krisen ute” med våra nationsgränser. ”Who gets to be included in the bubble vs who has to be excluded”. När det går bra och tillväxt råder är gänsen luddigare och mer öppen. Idag har vi stängd gräns och id-kontroll. Tack bilda Kedjor för att ni är så härliga.

Ibland förs rasism fram som något ”osvenskt”. Svenskar som är så openminded och välkomnande vill inte definieras enligt rasisternas beskrivning av ”oss” som folk. Men resonemanget blir fel och resulterar trots allt i en (egen) form av nationalism. Det finns ingenting specifikt svenskt. Varken antirasistiskt eller rasistiskt. Självklart ska vi ställa krav på staten och dess bristande ansvarstagande för alla som uppehåller sig inom dess gränser, men precis som boysen i bilda kedjor säger måste vi sen tänka utanför lådan, utanför nationalstaten.
Ofta hörs typ: ”ÅH BUHU SKA SVERIGE VARA SOCIALTJÄNST ÅT HELA VÄRLDEN DÅ ELLER?! ”
MAN BA: ”NEJ GRINOLLE MEN STEG ETT ÄR ATT SVERIGE SLUTAR VARA HELT JÄVLA SJUKA I HUVET”.
Eh, alltså, det är dags att på allvar föra fram ett system som upplöser idén om rätt kopplad till medborgarskap och där en global värld inte står i motsättning till människovärde. Aktivistvärlden sjuder av kreativa och kunskapsgrundade idéer. Formulera dem begripligt. Idéer som är något mer genomtänkta än det här socialtjänst-åt-världen-lipet. Låt oss se grinollarna och situationen som ytterligare ett bevis för att systemet inte fungerar och att lösningen därmed omöjligen kan ligga inom ramen för det.

Romska kvinnor eller ”Eu-medborgare” eller, a ni fattar, blir såklart våldsutsatta i relationer precis som alla andra grupper av kvinnor. Många nekas helt stöd, hjälp och skydd från socialtjänsten. Andra, som har turen att ens få till ett möte på soc, kanske genom kontakt med svenska aktivistnätverk som/eller kvinnojourer kan få tillfälliga placeringar i skyddat boende. Men efter en tid så dumpar soc dem. De kan inte få det vidare stöd som medborgarladys kan få. Alltså hjälp att bygga ett liv ”efter” våldet. Hjälp med bostad, pengar, stöd, säkerhet osv. När den statliga punktinsatsen är över finns mannen kvar. Det alternativ som erbjuds är att åka ”hem”. Men för många är den vägen stängd. Att åka hem blir en risk för livet och för barnen. I ”hemlandet” är kvinnorna många gånger i praktiken helt rättslösa, både på grund av rättssystem som inte fungerar och/eller patriarkal lagstiftning. Barnens juridiska status i relation till en fadersförövare orkar jag inte ens gå in på. Kvar befinner hon sig i Sverige, utan skydd. Också detta en risk, ibland för livet. Detta skulle kunna vara en källa till en mängd inlägg om hur dessa kvinnor blir ”excluded from the bubble”. Räkna med livligt kommentarsfält på vitbloggen. Jag hade själv kunnat tänka mig att lämna en comment eller två faktiskt. Fritt fram för vilken handläggare som helst att börja knappa på tangenterna (ni gör ju det rätt bra annars liksom...hähä).


Avslutningsvis har jag ett litet tips för cashflow till vitbloggens administratörer. Varför inte låta nassarna annonsera? Jag tänker inte nämna dem vid namn, men ni vet alla, det finns ett stort antal rasistiska ”nyhetssajter” som säkerligen skulle vilja ha en eye-catching banner lite varstans. För i ärlighetens namn, det är ju ändå deras ärenden ni springer och deras verklighetsbeskrivning ni signat upp för.4 kommentarer:

  1. Kära Ensam mamma, din blogg är så jävla bra. Ville bara säga det.

    SvaraRadera
  2. Jätteintressant blogg! Hamanade här pga kärlekskneget inlägget som jag gillar. Och som kille hålller jag med, men har åsikter att fråga / diskutera i så fall. Jag ser att du gillar illegala läger också, jag hälsade på min släkt i Rio för första gången förra sommaren. Rekommenderar dig att åka dit till Norra delen av Rio de Janerio, så får du se vad frukten blir av att släppa på reglerna. https://sv.wikipedia.org/wiki/Favela Mvh. Mike

    SvaraRadera