tisdag 5 april 2016

Om att söka ett jävla jobb te


Hej!

Jag heter L och skriver till er med anledning av er annons om ”X rötet kvinnokodat jobb” och min situation som medlem av löntagarligan. Egentligen vill jag inte alls ha det här jobbet, eller nåt jobb överhuvudtaget, men vad ska man göra. På min fritid tänker jag mycket på att jag inte vill gå till mitt arbete, umgås med mina vänner som inte vill gå till sina arbeten, försöker att tänka mindre på mitt arbete, läser böcker som får mig att tänka på och hata mitt arbete mer, lagar mat, tränar, umgås med mitt barn som står i total motsättning till mina möjligheter att arbeta för er samt tenderar att med jämna mellanrum dricka för mycket alkohol. Jag är så att säga en härlig tjej med smak på livet!Som person är jag inte alls service-minded och det främsta jag har lärt mig av min tid i branschen är att kunder är idioter samt att de oftast inte har rätt. Jag är mycket verbal och ger alltid kunden ”svar-på-tal”. Ofta beskrivs jag som ”vass” eller ”rapp-i-käften”. Ibland tar folk mig för otrevlig, men jag är egentligen bara inte en people-pleaser. Kanske har ni hört talas om fenomenet ”resting bitch-face”, vilket alltså betyder att man ser sur ut när ansiktet är neutralt, jag misstänker att jag lider av detta. Det finns dock människor som uppfattar mig som ”charmig” eller ”annorlunda”. Jag är visserligen social, men selektiv i vilka som kan anses tillräckligt intressanta för att ta del utav detta. Att lära mig nya saker uppfattar jag oftast som rätt jobbigt och jag trivs bra med att göra som jag alltid har gjort. Att beskriva mig som ”en glad tjej” skulle inte vara en direkt lögn, jag skrattar ofta, om än rått och bittert.

Jag är ensamstående förälder med ett barn i dagisåldern. Detta utgör en enorm begränsning för mitt deltagande på arbetsmarknaden. Mitt barn kommer alltid att vara högsta prioritet och ni får räkna med att VABen kommer att utnyttjas extensivt. Vidare innebär detta att jag absolut inte är flexibel utan kan bara arbeta med lång framförhållning. Sms-inkallelse eller samtal samma månad som arbetspasset gäller är alltså inte aktuellt, det är helt enkelt inte förenligt med att barnomsorgen kräver schema. Jag är inte intresserad utav heltid då mitt liv i sådant fall bara skulle vara som lönearbetande hushållsmaskin till ett olyckligt barn. Då jag ändå ibland har svårt att säga nej med tanke på min underordnade ställning samt min kvinnofostran tenderar jag att helt enkelt inte svara i telefon, eller att ljuga.

Eftersom jag försörjer två personer måste lönen vara så pass väl tilltagen att jag kan klara ett värdigt liv på att arbeta deltid. Jag brukar säga att man skall arbeta för att kunna ha fritid, inte ha fritid för att kunna arbeta. Om lönen inte är att betrakta som generös har jag tyvärr ingen möjlighet att ingå i ert team! Mina bidragslösningar sänks per automatik då jag tar ett arbete, men tenderar ibland att sammantaget vara högre än en alltför blygsam lönesättning. Vidare påverkar också lönearbete mina möjligheter att få stipendier negativt. Detta förväntar jag mig givetvis att ni kompenserar. Här vill jag framhålla mina kvaliteter som omhändertagande, ödmjuk, beräknande och intelligent. Om ni vill diskutera löneanspråket föreslår jag att ni kontaktar den man som äger hyresfastigheten jag bor i och ifrågasätter hyressättningen i första hand. Vad jag förstår befinner han sig dock i Thailand större delen av året.

I ärlighetens namn har jag aldrig behållit ett arbete i mer än ett års tid. Under vintern 201X råkade jag ut för en arbetsplatsolycka där jag bröt armen på ett mycket komplicerat och smärtsamt sätt. Då arbetsgivaren inte ville ta sitt ansvar drev jag det hela med facket i ryggen. Jag tilldelades till slut en ersättning på ca 100.000 kronor. Detta tyder på att jag som person är påläst, driven, engagerad och framåt. Så att säga ”nuthin to fuck with”. Jag är mycket stresstålig, men ser sällan anledningen att ställa upp på en allt för stressad arbetssituation. I jobbsammanhang gör stress mig sur och i extrema fall lite loj på gränsen till apatisk. Ibland pratar jag ändå med kunden om detta och förklarar trevligt att villkoren för mitt arbete begränsar mina möjligheter att tillmötesgå dennes, i situationens, orimliga förväntningar.

En av mina främsta kvaliteter är dock att dra in dricks, min charmoffensiv är helt beroende av ekonomiska incitament och kan lägga in både en och två högre växlar. Samtidigt är mitt förhållande till denna form av lönekompensation dubbelt då jag ibland måste ifrågasätta kundens intention med de extra pengarna. Jag tycker att rak och öppen kommunikation är viktigt så ibland frågar jag vad fan han vill egentligen. Då detta självklart kan skada ”vårt” företag kan ni undvika detta genom att tillhandahålla en lön som inte tvingar mig att sälja mitt humör och mina kropp för småpengar. Detta visar på min lojalitet och mitt intresse för relationen till kunden och dess förutsättningar.

I en arbetsgrupp tycker jag det är viktigt med god stämning och ärlighet. Det är viktigt att kollegor håller ihop och vet både sin rätt och sin fiende. Därav kan jag arbeta både i team och självständigt. Sammantaget en perfekt kombination av ensamvarg och lagspelare! På min drömarbetsplats skulle åtminstone kaffet vara gratis och arbetskläderna rena. Mina akademiska meriter består främst i lösa kurser sociologi, så som studier av klassamhället och människors funktion i detta. Jag har alla möjligheter att omsätta dessa kunskaper inom ramen för ert företag, här tänker jag mest på hur vi i personalgruppen kan organisera oss och hålla ihop.

När jag har arbetat med vård och omsorg präglas min arbetsinsats alltid av största respekt för vårdtagaren. Jag har dock förstått att detta sällan premieras av arbetsledningen som snarare ser personer i behov av stöd, vård och hjälp som inkomstkällor. Jag har dessvärre mycket svårt att lägga min människosyn på hyllan och tenderar därför att missköta de delar av arbetet som inte är i direkt relation till vårdtagaren. Jag är duktig på att bygga relationer till anhöriga och har vid flera tillfällen påtalat brister i verksamheten till dem. Jag ser det som viktigt att anställda och anhöriga har en bra relation för att kunna ge bästa möjliga stöd och hjälp till vårdtagaren. För er finns här en möjlighet att utnyttja mitt engagemang och trycka på mitt samvete för att få mig att ställa upp på en ohållbar arbetssituation om ni så önskar.

Vidare har jag en kronisk smärtsjukdom som gör att jag relativt regelbundet kommer att vara sjukskriven. Jag klarar inte tynga lyft och skulle beskriva mig själv som ”rädd att hugga i”. Jag diskuterar just nu med min läkare och försäkringskassan något som kallas ”förebyggande sjukskrivning” vilket innebär att man sjukskrivs en viss procent för att kunna vila och inte förvärra sjukdomsförloppet. Detta tyder på att jag är ansvarstagande och mån om min hälsa. Jag tycker ärlighet är absolut avgörande i de flesta relationer, förhållandet mellan chefer och anställda faller emellertid inte inom denna kategori. Ändå sträcker jag ut en ärlighetens hand med denna ansökan. Avslutningsvis kan jag verkligen rekommendera att ni begär ett utdrag ur belastningsregistret då jag givetvis inte är dömd för några brott. Detta visar på min mycket goda planeringsförmåga och min allmänbildning, vilken är omfattade när det kommer till det samhälleliga systemet.

Jag vill med denna ansökan visa att jag kan uttrycka mig väl i skrift och vid ett personligt möte skulle ni kunna göra en bedömning av mitt yttre samt mina förmågor att sälja mig. Jag skulle också då kunna presentera önskat antal hittepåreferenser och lögnaktiga vitsord. Jag ser inte direkt fram emot att få komma på intervju men kommer att kvittra, ljuga och överdriva allt vad jag kan! Vidare kommer jag garanterat både sminka och klä mig städat!

Mina alldeles asvänliga hälsningar,

Ensam Mamma Röker
True story.

2 kommentarer: